SylSoulFood Praktijk voor Interconnectie van Body, Mind & Soul

Ah, 14 februari nadert Valentijnsdag.. doe maar normaal, want laten we eerlijk zijn zoals Herman Finkers en Brigitte Kaandorp jarengeleden al zongen “liefde moet wel betaalbaar blijven”!
Die ene dag in het jaar waarop de Fransen romantisch fluisteren: “L’amour toujours!” terwijl de nuchtere Nederlander zich afvraagt: “Moet dat nou?” Het is de dag van rozen, chocolade en mysterieuze kaartjes, maar ook van cynisme, eenzame singles en de subtiele hint dat je relatie in gevaar is als je dit vergeet. Dus, laten we er even goed voor gaan zitten—met of zonder geliefde—en ons afvragen: is Valentijnsdag nou een viering van liefde, een briljante marketingtruc, of gewoon een dure herinnering aan je relatiestatus?
Laten we beginnen met de oorsprong van dit hele liefdesfestijn. Er was ooit een Sint-Valentijn—of eigenlijk meerdere, want historici zijn het er niet over eens wie nou de echte matchmaker was. Eén van de legendes vertelt over een priester Valentinus die stiekem huwelijken voltrok in een tijd waarin keizer Claudius liever zag dat soldaten vrijgezel bleven (blijkbaar waren getrouwde mannen minder vechtlustig). De priester werd betrapt en geëxecuteerd op, jawel, op 14 februari AD 268 . Super romantisch, toch?
Mogelijk zou het aan het einde van de 5de eeuw zijn ontstaan ter vervanging van het romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia op 15 februari. Tijdens Lupercalia werden lotingen georganiseerd waarbij mannen en vrouwen willekeurig aan elkaar werden gekoppeld.
Pas in de 14e eeuw werd Valentijnsdag geassocieerd met de liefde, en natuurlijk waren het de Fransen die dit een tikje charmant maakten. Zij begonnen met liefdesgedichten en bloemen. De Engelsen volgden snel en voor je het wist, was Valentijnsdag een ding. Tot de Amerikanen er een commercieel circus van maakten, want ja, ergens tussen de Hallmark-kaartjes en de teddyberen werd liefde ineens een businessmodel.
Frankrijk, het land waar zelfs stokbroden en kaas romantisch lijken, doet Valentijnsdag op zijn best. Overal in Parijs hangt de geur van liefde (of misschien die van verse croissants, maar who cares?). Restaurants zitten vol verliefde stelletjes, bloemenverkopers draaien overuren, en in sommige dorpen bestaat er zelfs een traditie waarbij mensen hun ex openlijk beschimpen als ze geen antwoord kregen op hun liefdesverklaring.
Nederland daarentegen… nou, laten we zeggen dat we het toch wat nuchterder aanpakken. Hier krijg je op Valentijnsdag misschien een appje: “Heb je nog zin om samen een pizza te bestellen?” of, als je geluk hebt: “Hier heb je een zak drop, want ik weet dat je niet van chocolade houdt.” Praktisch, maar allesbehalve Hollywood-romantisch.
Laten we eerlijk zijn: Valentijnsdag is big business. Bloemen zijn ineens drie keer zo duur, restaurants bieden alleen nog maar peperdure ‘Valentine’s Specials’ aan en de chocolade-industrie draait overuren. Maar de vraag is: als je echt van iemand houdt, waarom zou je dat dan op 14 februari met een knuffelbeertje moeten bewijzen? Wist je dat een grote groep Nederlanders, maar liefst 67% Valentijnsdag onzin vinden? Vergeleken met bijvoorbeeld Sinterklaas en Kerst – feestdagen met evenzeer een commercieel randje – is Valentijn een dag omgeven met onzekerheid. Want het is natuurlijk wel zo fijn dat als je verliefd bent op een ander, die ander dat ook beantwoord. Zou het dan om een teleurstelling te voorkomen dat we zeggen dat het maar onzin is?
Duidelijk is in ieder geval dat sinds midden jaren 90 Valentijnsdag in Nederland een groot commercieel succes is geworden. Diverse winkels, banketbakkers, chocolaterieën, cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels, parfumerieën, drogisterijen, bloemenwinkels en zelfs de supermarkten profiteren hiervan. Om de liefde te bezegelen, zijn speciaal voor Valentijnsdag postzegels uitgegeven.
En wat als je single bent? Moet je dan in een hoekje sip gaan zitten? Nee joh! Er zijn tegenwoordig anti-Valentijnsfeestjes, Galentine’s Day. Sinds 2010 wordt Galentine’s Day gevierd op 13 februari – de dag voor Valentijnsdag (je zou het dus ook Valentine’s Day Eve kunnen noemen).
Galentine’s Day (woordspeling op Valentine’s Day) staat in het teken van het vieren van een ander soort “liefde”: vriendschap. Deze onofficiële feestdag moedigt specifiek vrouwen (gescheiden, weduwe, samenwonend, getrouwd, singles) aan om samen te komen met hun vriendinnen en de kracht van vrouwelijke vriendschap te eren en ze te verheffen tot het niveau van romantische relaties, beslist geen troostprijs voor mensen die geen partner hebben. Wel zo leuk, toch!
Natuurlijk is altijd ook nog de optie om gewoon keihard te doen alsof het een doodnormale woensdag is.
Bij SylSoulFood draait alles om interconnected zijn – met jezelf, met anderen, en ja, zelfs met de liefde. Maar laten we even een realistisch zijn: liefde is niet iets wat je koopt. Het zit niet in een roos van €5 of een chocoladereep met “I love you” erop gedrukt. Eerlijk is eerlijk het is wel zo leuk om attenties te ontvangen. Liefde is meer dan dat. Liefde is aandacht geven, liefde is luisteren, liefde is iemand verrassen op een willekeurige dinsdag in oktober – omdat je dat wilt, niet omdat de kalender het zegt.
Dus of je nu in een relatie zit, single bent of je grote liefde nog moet tegenkomen, onthoud: liefde is er in vele vormen. En als je echt een goed Valentijnscadeau wilt, begin dan eens met wat zelfliefde. (En misschien een goed stuk taart, want liefde gaat nog altijd door de maag).
Wat vind jij van Valentijnsdag? Mega romantisch of complete onzin? Heb je ooit een hilarische Valentijnsblunder meegemaakt? Laat het weten in de reacties of deel deze blog met iemand die dit moet lezen!
“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “