Chocolade, altijd goed!

Chocolade

Chocolate is the answer.. who cares what the question is!

Chocolade, een verleidelijke traktatie en voor velen een ware guilty pleasure! Met de feestdagen in aantocht is dit lekkers niet weg te denken bij het Sinterklaasfeest, het dessert ter afsluiting van het kerstdiner en wat te denken van gewoonweg een warme mok chocolademelk met of zonder slagroom na een wandeling. Maar wist je dat achter dit heerlijke decadente genot nog veel meer te bieden heeft dan alleen de zoete smaak? Laat je meevoeren in deze blogpost om de superkrachten van chocolade te ontdekken.

Cacao’s geheime kracht

Onderzoek heeft aangetoond dat cacao, het hoofdbestanddeel van chocolade, boordevol antioxidanten zit. Deze helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt. Bovendien wordt de huid daar ook stralender van. Dus, de volgende keer dat je geniet van een stukje chocolade, weet dan dat je niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook je lichaam voedt.

Chocolade is een stemming verbeteraar

Een drukke werkdag, deadlines die naderen en je voelt je overweldigd? Een stukje pure chocolade helpt! Ja, echt.. chocolade bevat namelijk stoffen om endorfines en serotonine vrij te maken waardoor je humeur verbetert en stress vermindert. Het is een natuurlijke stemmingsverbeteraar die je goed kan helpen ontspannen, zelfs op de meest hectische dagen!

Bewust genieten van chocolade

Chocolade kan een bron zijn van troost en genot… het is meer dan een snelle snack. Neem de tijd om bewust te genieten van de smaken, texturen en de aroma’s van chocolade. Door er intens van te genieten, kan je een diep gevoel van voldoening en tevredenheid brengen. En dat draagt bij aan een gevoel van verbondenheid met jezelf en de voeding die je tot je neemt!

Chocolade-inspiratie

Om je op weg te helpen met het ontdekken van de superkrachten van chocolade stel ik voor dat je eens een chocolade-banaan-smoothie probeert voor een energieboost, of maak eens zelf chocolade ijs of een chocolade mousse als nagerecht. Klik hier voor makkelijke recepten die nauwelijks kunnen mislukken.

Wil je gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao (wees gerust deze variant is bij de meeste supermarkten te vinden). De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85%, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60-70% een prima alternatief. Zoals bij de meeste dingen is natuurlijk de waarschuwing: eet met mate! Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Uit onderzoek wordt geadviseerd om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.

Duurste chocolade

Er zijn niet zoveel mensen die ik ken die niet van chocolade houden. De èchte liefhebbers kopen hun chocolade bij een chocolatier. Het verschil tussen fabrieksmatig en het echte chocolatier werk is immers duidelijk te proeven. Er zijn zoveel verschillende soorten chocolade, daardoor is er voor iedereen wel een favoriet.

Er bestaat ook zoiets als exclusieve chocolade. Naar verluidt is het duurste chocolade afkomstig uit Portugal (2018). Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo’n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam ‘Glorious‘. Klik hier om er meer over te lezen.  

 

Dus, de volgende keer dat je naar een stukje chocolade grijpt, herinner jezelf eraan dat je niet alleen een heerlijke, decadente traktatie eet, maar ook de balans van body, mind & soul omarmt. Denk je na het lezen van deze blog nu spontaan aan iemand waarmee je een stuk chocolade zou willeneten? Deel dan dit artikel met hem of haar, zodat zij ook met jou kunnen meegenieten! Wat mij betreft is het hoogste tijd om chocolade niet alleen te beschouwen als een guilty pleasure!

Geniet er bewust van!

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!