SylSoulFood Praktijk voor Interconnectie van Body, Mind & Soul
De Kerstgedachte: “Zit er garantie op?”
Het is weer zover, mensen: de Kerstgedachte staat voor de deur, maar zit daar eigenlijk wel garantie op? De Kerstgedachte, je weet wel, die warm-glimmende woorden over vrede op aarde, naastenliefde en samen delen. Maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak sta je in december écht stil bij die mooie idealen? Vaak is het meer iets in de trant van: “Oh, ik moet nog cadeautjes kopen,” of “Waarom kijkt mijn overburen alweer boos naar mijn lichtgevende rendier?”
Dus wat ís de Kerstgedachte eigenlijk nog waard in deze tijd van online winkelwagens en kerstborrels waar iedereen alleen op zijn telefoon zit te staren? Tijd om eens goed onder de loep te nemen wat die gedachte inhoudt – en vooral hoe absurd het soms voelt om er in 2024 nog iets mee te doen.
Kerstgedachte 1: Vrede op aarde… echt?
Laten we beginnen met de grote klassieker: vrede op aarde. Klinkt prachtig, maar terwijl jij in gedachten aan de glühwein nipt, ben je waarschijnlijk ook in een bloedige strijd verwikkeld om de laatste parkeerplek bij de supermarkt. En vrede in je eigen huis? Dat hangt er maar net vanaf of de kalkoen lukt en niemand met het toetje van vorig jaar begint: “Herinner je je die pavlova?”
Erger kan het niet worden als het gesprek uitdraait op een discussie over wereldvrede en de huidige politieke kwesties in binnen- en buitenland! Vrede op aarde voelt soms alsof je een unicorn probeert te vangen: een mooi idee, maar waar begin je in hemelsnaam? Misschien gewoon met een diepe ademhaling en het besluit om je schoonmoeder niet meteen van repliek te dienen als ze vraagt waarom je haar recepten nooit gebruikt.
Kerstgedachte 2: Naastenliefde (maar niet in de rij voor de kassa)
Dan is er nog naastenliefde. Ook zo’n fijne kerstgedachte, tot je merkt dat je buren wéér hun muziek zo hard hebben staan dat je denkt dat Mariah Carey live in je woonkamer staat. Of wanneer iemand in de supermarkt zijn karretje zó dwars parkeert dat je er met je mandje vol kerstkransjes niet langs kunt.
Maar wacht – misschien ís dit wel de ultieme test van de kerstgedachte: hoe vriendelijk kun je blijven als alles in je schreeuwt om passief-agressief gedrag? Pro-tip: glimlach breed, zeg iets als “Geen zorgen, neem je tijd” en tel in stilte tot duizend. Voilà, instant karma.
Kerstgedachte 3: Samen delen (maar niet m’n laatste chocolaatje)
Samen delen is een ander prachtig principe dat rond kerst opeens opduikt. “Kerst is geven, niet nemen,” zeggen we allemaal – tot er één overgebleven chocolaatje in de doos zit en iedereen er met zijn neus er boven hangt. Serieus, delen is pas leuk als het niet over je favoriete snacks of de afstandsbediening gaat.
Misschien moeten we eerlijk zijn en delen herdefiniëren. Bijvoorbeeld: “Ik deel graag mijn tijd met jullie (maar niet mijn bitterballen).” Het is de intentie die telt, toch?
De Kerstgedachte 2.0: Absurditeit met een knipoog
Dus, waar staan we nu? Is de kerstgedachte verouderd? Helemaal niet! Maar misschien moeten we hem een beetje opfrissen. Laten we er een Kerstgedachte 2.0 van maken: eentje waarin je de lat niet belachelijk hoog legt en vooral leert lachen om jezelf en de chaos om je heen.
Heb je ruzie over de kerstverlichting? Bedenk dat je buren ook maar hun best doen om indruk te maken op het universum. Sta je in een eindeloze rij bij de kassa? Gebruik de tijd om een intern debat te voeren over wie de beste kerstfilm ooit maakte (het antwoord is Die Hard, overigens).
De moraal van het verhaal
De Kerstgedachte hoeft geen grootse daad van wereldvrede te zijn. Soms zit het ‘m in kleine dingen: een oprechte glimlach, een appje sturen naar die ene vriend die je al maanden niet hebt gesproken, of zelfs gewoon de stekker uit je opblaasbare kerstman trekken omdat je buurman er chagrijnig van wordt.
Kerst draait niet om perfectie; het draait om menselijkheid. En eerlijk? Niets is menselijker dan tijdens het kerstdiner te struikelen over je eigen stoelpoot, midden in een poging om de kerstgedachte in een toespraak te verpakken.
Dus laat die gedachte gewoon een beetje los. Lach, deel, wees vriendelijk, en als het écht niet lukt – schenk jezelf nog een extra glas wijn in.
En jij? Hoe geef jij de Kerstgedachte een eigen draai? Deel je tips, bloopers of briljante ideeën!
Gerelateerde berichten
“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “