De Kracht van Gedachten in 5 stappen stillen

De Kracht van Gedachten daar wordt vandaag 10 oktober internationaal bij stil gestaan tijdens de World Mental Health Day,  klik hier voor meer info. Deze Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid heeft als doel het vergroten van het bewustzijn van geestelijke (mentale) gezondheidsproblemen en het bevorderen van het mentale welzijn. Een dag die SylSoulFood, praktijk voor Bewustwording van Voeding voor Body, Mind & Soul zeker omarmt! Want maar al te vaak wordt één aspect over het hoofd gezien: onze gedachten. Wanneer we ons hoofd zien als een innerlijke tuin waarin gedachten groeien en bloeien, en net als bij voedsel, heeft de kwaliteit van deze gedachten een directe invloed op onze gezondheid en kwaliteit van ons leven. In deze blogpost neem ik je dit keer mee naar de intrigerende wereld van gedachten en de ontdekking hoe die ons lichaam, geest en ziel beïnvloeden. Dit om je bewustwording te vergroten en aandacht te schenken hoe je de kracht van gedachten kunt benutten om jezelf te voeden op een manier die je misschien nog niet eerder hebt overwogen.

De kracht van gedachten

Als we goed kijken naar wat onze geest bezighoudt, beginnen we te merken dat veel van waar we aan denken, op dit moment niet daadwerkelijk gebeurt. De meeste van onze mentale gymnastiek omvatten gedachten over wat al is gebeurd of gedachten (en zorgen) over wat er zou kunnen gebeuren. Studies hebben aangetoond dat we minstens 50% van onze tijd besteden aan het nadenken over dingen die helemaal niet gebeuren, en de meeste van die gedachten zijn onaangenaam. Bovendien vertellen we onszelf vaak verhalen over wat er gebeurt, die simpelweg niet waar zijn.

Hoeveelheid gedachten

Wist je dat volgens wetenschappelijk onderzoek op de Universiteit van Southern California we gemiddeld 48,6 verschillende gedachten per minuut ervaren? Het schijnt zelfs dat we, uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown, een slordige 40.000 gedachten per dag hebben en daarvan is 70% negatief! Dat komt dus neer op 28.000 negatieve gedachten… dat is nog al wat! Hoe komt dat? Het schijnt gewoonweg bij ons als mens te horen, het ligt besloten in de evolutie. Onze hersenen spelen een belangrijke rol in ons vermogen om te overleven. Delen van de hersenen (amygdala, diep in de hersenstam) zijn 24/7, continu bezig alle prikkels die op ons afkomen te filteren. Wat is gevaarlijk, wat niet en ontwikkelt zo een zogenaamde ‘schrikresponse’. Deze reactie is echter trager en loopt via een ander deel van de hersenen, de prefrontale cortex. Op deze wijze hebben we sinds de evolutie aanleg om angstig te reageren en snel gevaar ergens van te zien. Wie werkelijk bedreigende situaties hebben beleefd, kan daarom extra gevoelig zijn en kan zelfs angst uit de hand lopen. Dat kan leiden tot een overactieve amygdala waardoor er meerdere schrikreacties worden geproduceerd dan werkelijk nodig is. Uiteindelijk kan dit uitmonden tot angstklachten of zelfs klachten van somberheid.

Negatieve gedachten

Onze gedachten zijn slechts een lens waardoor we de wereld zien. Ze zijn het product van onze levenservaringen. Wat gebeurt er dan? Wanneer we de hersenen aanleren om zich tot bijvoorbeeld schaarste te richten, dan zijn ze getraind om het gevoel van tekortkoming steeds aan te geven. Het houdt je ‘gevangen’, zoals het kunstwerk van Toto Páprika illustreert. Dit heeft als gevolg dat we dan ook op zoek gaan naar de bevestiging dat we meer van alles nodig hebben. Het is opmerkelijk dat we ons kennelijk focussen op wat we graag anders willen en onbewust alles wat we al hebben, afwijzen. Negatieve gedachten kunnen ons zelfs verlammen en ons in een negatieve spiraal brengen waardoor je steeds negatiever (over jezelf) gaat denken en (steeds) minder zelfvertrouwen en/of faalangst krijgt.

Bovendien belemmeren negatieve gedachten je dagelijkse bezigheden waardoor je minder productief bent en daarmee stress opwekt. En zoals we maar al te goed weten, kan stress juist lichamelijke klachten veroorzaken waardoor we minder goed slapen en niet volledig kunnen ontspannen. Hierdoor kan het hoofd overvol aanvoelen door de gedachten die door je hoofd spoken!

Is daar iets aan te doen? 

Jazeker! We kunnen onze gedachten gaan zien voor wat ze zijn: alleen maar gedachten. Gedachten maken niet wie we zijn en niet wat er feitelijk gebeurt. Dit bewustzijn helpt ons te stoppen met onszelf door een denkbeeldige hindernisbaan in onze geest te loodsen. We kunnen als het ware het de onrust, het ‘lawaai’, in ons hoofd te stillen. Hierdoor hoeven we ons niet langer overweldigd te voelen door al die gedachten. Zodra we dit onderkennen, zijn we ‘vrij’ van de macht die onze gedachten over ons hebben. We kunnen onze gedachten observeren en beter begrijpen welke gedachten nuttig zijn en welke gedachten geen enkel nuttig doel dienen. Alleen gewoon observeren, dat is de truc.

Het is ongelooflijk bevrijdend om te erkennen dat we op elk moment van de dag een keuze hebben. Wij kunnen kiezen hoe wij de wereld willen zien. Door een stapje terug te doen en simpelweg te observeren wat er in onze geest omgaat, kunnen we ons losmaken uit de greep van onze gedachten. We kunnen onze gedachten zien, maar we hoeven ze niet langer te geloven. Dan worden we ons meer bewust van wat er feitelijk gebeurt, terwijl het gebeurt, en zijn we er meer bij ‘aanwezig’.

Je gedachten stillen

Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan! Probeer daarom een paar minuten per dag te nemen en begin dan eens je gedachten op te merken. Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder.

Vraag jezelf het volgende af:

  1. Waar denk je aan?
  2. Probeer deze te labelen in termen als: piekeren, organiseren, dagdromen, oordelen, plannen enz.
  3. Vraag jezelf af of het nu echt gebeurt: ben je er volledig bij aanwezig geweest? Wanneer brengen je gedachten ergens anders naartoe? Probeer na te gaan of je in gedachten afdwaalt en waar het je naar toe brengt: het verleden of de toekomst?
  4. Bestempel je gedachten niet als goed of slecht, observeer ze slechts.
  5. Veroordeel jezelf niet, maar wees nieuwsgierig en meer zelfbewust.

Stapje terug

Kortom, als je merkt dat je in een eindeloze cyclus van ‘herkauwen’ zit, doe dan een stapje terug en probeer de 5 stappen zoals hierboven te doen. Geen zin in, of te moeilijk? Probeer dan te praten met een vriend of vriendin, kennis, broer of zus… De geest is een behoorlijk coole plek – maar als het te veel wordt, is het belangrijk om te weten hoe je er een pauze van kunt nemen!

Zorg goed voor jezelf en kijk naar elkaar om!

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!