Fermenteren – een oude wijsheid in gezondheid en bewustwording

Fermenteren van walnoten voor walnotenlikeur

Steeds meer wordt fermenteren onder de aandacht gebracht wanneer we het hebben over gezondheid en bewustwording. Fermenteren is veel meer dan alleen het proces van het omzetten van suikers en zetmeel in alcohol of organische zuren met behulp van micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels. Het is een kunst die niet alleen natuurlijke smaken versterkt, maar ook voedingsstoffen verrijkt en zelfs het voedsel beter verteerbaar maakt. Sterker nog, het gaat verder dan dat… Fermenteren is een oude wijsheid in verschillende culturen die je meeneemt in een reis van zelfontdekking, bewustwording en balans!

Fermentatie: een overzicht

Allereerst is het goed om te beseffen dat fermentatie géén nieuwe trend is! Het is een wijsheid, verpakt in een kunst die al eeuwen wordt beoefend om voedsel te conserveren, smaak te versterken en de gezondheid te verbeteren. Een hele bekende naam die hiermee in verband kan worden gebracht is Louis Pasteur, de grondlegger van de biochemie en de bacteriologie. Hij ontdekte in de 19e eeuw dat gistingsprocessen worden veroorzaakt door micro-organismen en ontwikkelde de techniek van het pasteuriseren. Zegt het je niets? Ooit van gepasteuriseerde melk gehoord, zoals je die kunt verkrijgen in de supermarkt buiten het koelschap, de bekende lang houdbare melk.

Body: voedende gezondheid van binnen naar buiten

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica! Dat zijn de goede bacteriën die een gunstige werking hebben in de darmen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een sterk immuunsysteem, een gezonde spijsvertering en een stralende huid. Schrik niet maar denk hierbij aan producten zoals zuurkool, kaas en yoghurt! Deze voedingsmiddelen bevorderen een optimale gezondheid van je body (je lichaam) van binnenuit!

Mind: het kalmeren van de geest

Het is mijn overtuiging dat voeding meer dan alleen eten is. Voeding heeft immers niet alleen invloed op het fysieke welzijn, maar ook op de geestelijke/mentale gezondheid. Fermentatie verrijkt voedsel naast goede bacteriën, ook met vitamine B. Deze spelen een belangrijke rol in een gezonde hersenfunctie en het verminderen van stress en angst. Er zijn verschillende B-vitamines, welke dat zijn kun je hier lezen. Een kalme, rustige geest begint met voeding die de juiste voedingsstoffen bevat en gefermenteerde voedingsmiddelen bieden dat.

Soul: verbinding tussen voeding en spiritueel welzijn

Fermentatie is een proces van geduld en toewijding, waarbij de kracht van transformatie van eenvoudige ingrediënten tot uiting komen. Denk maar aan de werking van zuurdesem wat ontstaat bij het mengen van meel en water, of wat te denken van zout bij witte kool (zuurkool) of boontjes (blote billetjes in het gras). Bij SylSoulFood geloven we in de kracht van bewuste voeding als middel om balans te vinden in de body, mind & soul.

Fermentatie in dagelijks gebruik

Misschien ben je er niet van bewust, maar fermentatie wordt toegepast in verschillende voedingsmiddelen en dranken. Gepasteuriseerde melk is een voorbeeld, maar het is ook toegepast bij het maken van bier, wijn, whiskey. Wat te denken van kombucha, kefir, soja saus, tofu, tempeh, piccalilly en augurken? Vergis je niet, het verzamelen van van zomerfruit in een ‘römertopf’ is ook fermenteren!  Zelf heb ik van jonge walnoten een walnotenlikeur gemaakt (zie foto). Het proces duurde 4 maanden, om maar ten overvloede aan te geven dat fermenteren een proces is van geduld!

Ben je na het lezen van deze blogpost geïnspireerd en wil je zelf aan de gang gaan met fermenteren? Natuurlijk kun je dat opzoeken op het internet, maar ik beveel je aan de website te bezoeken van Peter van Berckel te bezoeken! Niet alleen geeft hij cursussen maar je kunt ook deelnemen aan één van zijn workshops.

Hoe dan ook ik wens je een mooie beleving in de wereld van fermentatie, waar elke bubbel en smak een verhaal vertelt van groei, gezondheid en bewustwording!

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!