De Dokter Denkt Dat Ik Gewoon Rust Nodig Heb En Andere Frustraties

mijn dokter denkt dat ik gewoon rust nodig heb en andere frustraties

De dokter, mijn huisarts,  denkt dat ik gewoon wat rust nodig heb, zo frustrerend!  Voor veel mensen die zich al een tijdje niet gehoord voelen in de zorgwereld is dit helaas een herkenbare situatie. Heb je ooit het gevoel gehad dat je dokter luistert… maar dan toch ook weer niet echt luistert? Je zit daar, in de witte-wanden-wereld van de spreekkamer, te vertellen over je klachten, en hij of zij knikt en humt, om dan te concluderen: “Misschien moet u eens wat meer rust nemen.” Wat?! Rust? Of nog beter, je krijgt een advies dat aanvoelt als een antwoord op een vraag die je niet eens had gesteld. Ken je dat gevoel?

Of je nou op zoek bent naar antwoorden op fysieke klachten, worstelt met stress, of vastloopt in dieetadvies (opgesomd als ‘meer water drinken, minder zout eten’ – zucht), er is één ding dat je waarschijnlijk hebt ervaren: je hebt alweer geen antwoord. Je klachten blijven, het gevoel van onbegrip groeit, en misschien denk je zelfs dat het aan jou ligt. Het kan best lastig zijn om je verhaal écht over te brengen.

Herkenbare vragen 

“En sinds wanneer heeft u deze klachten?” (uuh, sinds m’n geboorte? Weet ik veel, het voelt als eeuwen.)

“Wat heeft u al geprobeerd?” (Twintig diëten, zestien adviezen, en mijn geduld is nu officieel op.)

“Misschien gewoon even wat rust pakken ?” (Bedankt voor het ‘supergeheime’ advies, dokter. Nooit aan gedacht.)

Dus, hoe zorg je ervoor dat je deze keer wél gehoord wordt in die spreekkamer? Hieronder een paar tips .

Bereid je voor alsof je een Oscar in ontvangst neemt

Als je bij de dokter komt, behandel het dan als een prijsuitreiking. Maak een lijstje met wat je wilt zeggen, alsof je een speech voorbereid hebt (minus het glitterpak). Maak het beknopt, maar duidelijk. Bijvoorbeeld: “Ik heb deze klachten sinds maand X, heb Y geprobeerd, en merk dat het invloed heeft op mijn dagelijkse leven, bijvoorbeeld Z.” Geef concrete voorbeelden en vermijd vage termen als “een beetje” of “soms.” Je doel: direct en glashelder communiceren.

Herhaal, Herhaal, Herhaal

Ja, net als een papegaai, want herhaling is de kracht van effectief communiceren. Als je merkt dat je dokter afwijkt van jouw hoofdklacht of de standaard oplossingen (meer rust, minder stress – je kent het wel) begint op te sommen, voel je dan niet bezwaard om te herhalen wat voor jou écht het probleem is. Een simpele zin als: “Mijn belangrijkste klacht is nog steeds X en ik wil graag weten wat ik daaraan kan doen,” kan wonderen doen. Zie het als je recht om de kapitein te blijven in dit consult.

Stel een ‘Wat-nu-Plan’ voor

Heb je ooit het gevoel gehad dat je gesprek met de dokter gewoon eindigt met: “Kom over een maand maar terug”? De magische woorden hier zijn: “Wat nu?” Vraag je arts specifiek naar het volgende plan. Wat zijn de volgende stappen? Welke opties heb je? Als je niet helder hebt waar je naartoe gaat, vraag dan door. Een beetje als in een romantische komedie: “Maar dokter, wat betekent dit allemaal voor ons?” Het helpt hen ook om serieus na te denken over concrete actie.

Neem een sidekick mee

Soms kan het echt helpen om iemand mee te nemen. Iemand die jouw kant op staat, als een steunpilaar die zorgt dat je verhaal niet verloren gaat. Deze sidekick (partner, vriend, je moeder die nog altijd strenge blikken kan geven) kan ervoor zorgen dat jij niet wordt overlopen of het gevoel hebt dat je iets vergeet. Misschien is het die persoon die een “Aha”-moment uitlokt bij de arts, net zoals in de klassieke detectivefilms.

Laat je niet afschepen met een standaardoplossing

Als je binnenkomt met een hele specifieke klacht en de oplossing die je aangeboden krijgt klinkt generiek (“probeer meer groenten” of “beweeg meer”), vraag dan door. Laat merken dat je door het standaardrepertoire heen kunt prikken. Je kunt zeggen: “Ik heb eerder al aan deze adviezen gewerkt, maar ik merk dat mijn klachten hierdoor niet verbeteren. Kunt u met mij kijken naar een oplossing die dieper gaat?”

Een Momentje voor SylSoulFood

Heb je ooit het gevoel gehad dat je klacht wordt bekeken als een op zichzelf staand probleem, zonder echt naar de onderliggende oorzaak te kijken? Bij SylSoulFood geloven we dat jouw klachten geen losse stukjes zijn die apart van elkaar kunnen worden aangepakt, maar dat ze onderdeel zijn van een geheel, van jou als persoon.

 Klaar met al die lapmiddelen

Interconnected therapie is een uniek alternatief voor wie uitgeput is door eindeloze doorverwijzingen, tijdelijke oplossingen of symptoombestrijding zonder blijvend resultaat. Misschien heb je al van alles geprobeerd om je klachten te verlichten – van diëten en zelfhulpboeken tot het opvolgen van elk mogelijk advies. Toch voelt het alsof er altijd iets ontbreekt, of misschien lijkt de kern van het probleem steeds weer te ontsnappen. Dat is precies waar Interconnected Therapie van SylSoulFood het verschil kan maken.

Als  je klaar bent met lapmiddelen en wilt ontdekken hoe je klachten samenhangen en echt aangepakt kunnen worden, is het tijd voor een momentje bij SylSoulFood. Maak gebruik van een uitgebreid intake gesprek, het kost je niets, slechts anderhalf uur van jouw tijd!

Klaar om de sprong te wagen? Stuur een bericht of bezoek de website om te ontdekken hoe Interconnected therapie kan helpen bij het vinden van antwoorden op jouw vragen.

 

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!