SylSoulFood Praktijk voor Interconnectie van Body, Mind & Soul
Nervus Vagus… de verbinding van lichaam en geest
Welkom terug bij SylSoulFood, jouw bron voor bewustwording van voeding voor Body, Mind & Soul! Fijn dat je er weer bent. Dit keer wil ik op een fascinerend onderwerp inhaken dat een enorme impact heeft op ons algehele welzijn: de nervus vagus. Het is de tiende hersenzenuw, deze speelt een grote rol in het verbinden van lichaam en geest. In deze blogpost daarom hiervoor aandacht en waar het beslist de moeite waard is om er meer over te weten.
Wat is de Nervus Vagus?
De nervus vagus wordt ook wel de ‘zwervende zenuw’ genoemd vanwege de uitgebreide vertakkingen in het lichaam. Het is tevens één van de langste zenuwen in ons lichaam, het strekt uit vanaf de hersenen, door de ruggengraat, tot aan de organen in de borst en buik. Bovendien heeft het invloed op vele lichaamsfuncties zoals de hartslag, spijsvertering, emoties en ademhaling. De hersenen zijn verbonden met het lichaam via een reeks van twaalf cruciale zenuwnetwerken. De darmen en hersenen communiceren via deze zwervende zenuw met elkaar. Het is daarom niet zo vreemd dat de darmen ook wel het tweede brein wordt genoemd.
De relatie met onze emoties
De Nervus Vagus heeft ook een directie invloed op onze emoties en stressreacties. Het is verbonden met de zgn. parasypathische tak van het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Een goed functionerende actieve nervus vagus helpt bij het verminderen van stress, angst en het bevorderen van een gevoel van kalmte en welzijn. Anders gezegd: een geactiveerde nervus vagus vertraagt de hartslag, verlaagt de bloeddruk en stimuleert de spijsvertering. Dit draagt bij aan een gevoel van kalmte en rust.
Naast het reguleren van stress heeft deze zwervende zenuw ook veel invloed op onze emoties omdat het een directe verbinding heeft met de amygdala (een amandelvormig deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van emoties). In het geval dat de nervus vagus is geactiveerd, kun je beter omgaan met negatieve emoties en gevoelens waardoor jij je beter en gelukkiger kunt voelen. Wellicht is dit ook de reden waarom sommigen van nature veerkrachtiger zijn en tevens waarom sommige vormen van ademhalingstechnieken (en meditatie) gunstige effecten hebben op het emotioneel welzijn.
In relatie tot ons spijsverteringskanaal
Je buik en je brein communiceren continu over jouw welzijn: wanneer je trek hebt, voldaan bent, de drang om naar het toilet te moeten of stress ervaart. Ook je darmen kunnen aangeven wanneer er iets niet pluis is, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bedorven voedsel. Zodra de bacteriën dat herkennen, willen ze daar zo snel mogelijk van af. De nervus vagus laat dat dan aan het brein weten en krijgt de darm het seintje om samen te trekken waardoor jij de drang krijgt om naar het toilet te gaan.
Helaas komt het ook voor dat die communicatie tussen buik en brein niet goed verloopt en veroorzaakt de nodige klachten. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) ook wel bekend als Irritable Bowel Syndrome (IBS) komt volgens de cijfers van Maag Lever Darm Stichting naar schatting bij ruim 10% van de Nederlandse bevolking voor. De darmen of de hersenen geven te sterke of verkeerde signalen af dat leidt tot een overprikkeling van de zenuwen met als resultaat winderigheid, buikkrampen, buikpijnen of een opgeblazen gevoel. Klik hier voor meer informatie over PDS.
Mentale klachten, stress en depressie kunnen eveneens de communicatie tussen buik en brein verstoren. Hierdoor worden prikkels minder goed gefilterd, waardoor stress en depressie kunnen leiden tot spijsverteringsklachten en andersom ook.
Tips & Tricks
Nu je begrijpt waarom de nervus vagus zo belangrijk is, volgen hier enkele tips & tricks om deze belangrijke zenuw te steunen en te ondersteunen:
- Diepe ademhaling: neem regelmatig de tijd om diepe ademhalingsoefeningen te doen. Dit stimuleert de nervus vagus en bevordert ontspanning.
- Meditatie: dit kan helpen om stress te verminderen en daarmee de activiteit van de nervus vagus te verhogen. Dagelijks momenten om korte meditatiesessies in je routine op te nemen is zeker aan te bevelen.
- Yoga: de verschillende yoga poses en ademhalingoefeningen activeren de nervus vagus en helpen je meer in contact te komen met je lichaam en geest.
- Gezonde voeding: eet voedzame voeding die goed zijn voor je darmen omdat de nervus vagus sterk in verbinding staat met het darmstelsel.
Kortom, de nervus vagus is een cruciale schakel in het streven naar welzijn en bewustwording van voeding voor Body, Mind & Soul. Door te begrijpen hoe deze zenuw werkt en hoe je deze kunt ondersteunen, is het synergie effect van lichaam, geest en ziel merkbaar voor een gezonder en gelukkiger leven. Meer lezen over de nervus vagus? Klik op deze link.
*****************
Bij SylSoulFood word je uitgenodigd om dieper in jezelf te kijken en bewustwording te cultiveren op alle niveaus. De nervus vagus is slechts één van de vele fascinerende aspecten van de reis naar zelfontdekking. Op vrijdag 27 oktober organiseer ik een Verdiepingsdag over de Communicatie tussen Buik en Brein. Een bijeenkomst waar ik dieper in ga over de verhoudingen en communicatie van het spijsverteringskanaal en de hersenen mede gevoed door jouw vragen. Daarom hou ik de groep klein zodat een ieder ook de gelegenheid heeft om zijn/haar vragen en ervaringen te delen. Wil je hier meer over weten, stuur me dan een berichtje. Blijf me ondertussen volgen op Instagram en/of Facebook voor meer inspiratie en tips over het koesteren van jouw Body, Mind & Soul.
Gerelateerde berichten
Recente berichten
- “Yip, je zit weer te zeiken!” Tijd om die innerlijke criticus een koekje te geven..
- De Handleiding voor het Stoppen met Stressen Over Het Stoppen Met Stressen
- Salade Slachtoffer tot Snack Superheld: hoe je jouw eetgewoonten kunt overwegen
- Stop! Je gaat het begrijpen als je het door hebt…
- Christmas… the season to be jolly, but what if…
“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “