Oktober vraagt om aandacht!

Oktober is aangebroken en brengt niet alleen een prachtige nazomer met zich mee naast de prachtige kleuren van de herfst, maar internationaal gezien wordt op 10 oktober een belangrijke focus gelegd op geestelijke gezondheid. Bij SylSoulFood, praktijk voor Bewustwording van Voeding voor Body, Mind & Soul omarmen dit als een periode van reflectie, bewustwording en genezing. In de drukte van het dagelijks leven vergeten we vaak te luisteren naar onze intuïtie, ons innerlijke kompas dat ons de weg wijst naar emotioneel welzijn en geestelijke gezondheid. Dus, ga er even voor zitten, neem een kopje thee of koffie en laat je inspireren.

Voor wie niet duidelijk is wat nu eigenlijk geestelijke (mentale) gezondheid inhoudt: “Mentale gezondheid is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren” (bron: Bon-Martens et al. 2022).” Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18-75 jaar te maken heeft gehad met één of meerdere psychische aandoeningen? En ja, daar vallen ook  depressieve stoornissen, ADHD, angststoornissen onder. Meer statistische gegevens kun je hier lezen.

Om een beter beeld te geven, kun je geestelijke gezondheid in drie begrippen indelen:

  1. Bij mentaal gezondheid gaat het om aspecten zoals tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven.
  2. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld stress, angst of somberheid.
  3. Psychische stoornissen daar is op basis van de aard en ernst van de klachten een diagnogse gesteld.

In deze blogpost wil ik ingaan op het belang van geestelijke gezondheid door de verbinding van voeding voor je body, mind & soul duidelijker te maken en wat praktische tips te delen die je kan toepassen om je mind & soul te voeden en te versterken.

Het belang van geestelijke/mentale gezondheid
Je geestelijke gezondheid is de sleutel tot een evenwichtige levensstijl. Het beïnvloedt niet alleen je emoties en gedachten, maar ook je lichamelijke gezondheid. Stress, angst en depressie kunnen leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slaapstoornissen en zelfs spijsverteringsproblemen.

Onze gedachten zijn als het ware de zaadjes die we in onze geest planten. Positieve gedachten bloeien uit tot zelfvertrouwen en veerkracht. Negatieve gedachten daarentegen kunnen als onkruid woekeren en ons welzijn verstikken. Het begint allemaal bij bewustwording. Daarom is het belangrijk je mentale gezondheid serieus te nemen en daaraan te werken.

Voeding
Net zoals het lichaam voeding nodig heeft om gezond te blijven, heeft ook de geest voeding nodig. Dit betekent niet alleen positieve gedachten maar ook het voeden van je ziel met positieve ervaringen, inspiratie en innerlijke rust. Meditatie is hierbij een krachtige instrument om de geest te kalmeren wanneer je bijvoorbeeld angst voor de toekomst of spijt over het verleden hebt. Dagelijks even de tijd te nemen om te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen en je gedachten zonder oordeel te observeren kan je zal zoveel helpen. Denk nou niet dat je daarvoor veel tijd nodig hebt, want een kleine 10 minuten is vaak al genoeg. Dit proces van bewustwording is goed en helpt je bij het verminderen van stress en het vergroot het gevoel van welzijn.

Daarnaast is een sociale verbinding minstens zo belangrijk voor de geestelijke gezondheid. Immers, mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan liefde, steun en begrip. Zoek en onderhoud het contact met familie, vrienden, collega’s, teamgenoten die jou een positief gevoel geven. Deel je gedachten en gevoelens, luister naar anderen, soms kan het delen van je zorgen met anderen al een enorme opluchting zijn. Sterker nog, vaak kom je er dan achter dat zij jouw zorgen delen!

Een gezonde Geest, een gezond Leven
Een gezond lichaam bevordt een gezonde geest. Regelmatige lichaamsbeweging, voedzame voeding en voldoende slaap is de basis. Fysieke activiteiten, zoals wandelen en sporten, stimuleren de aanmaak en afgifte van endorfines (gelukshormonen), deze hebben een positief effect op je humeur en je energieniveau.

Bij SylSoulFood staat het synergie effect  tussen body, mind & soul hoog in het vaandel. Door aandacht te besteden aan je mentale gezondheid kunnen we een leven leiden dat rijk is aan vreugde, liefde en vervulling. Onthoud, je ben niet alleen – mijn praktijk is er om jou bij elke stap te ondersteunen.

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!