Reis naar innerlijke rust

In deze tijd hebben we een drukke levensstijl, naast een (drukke) baan, vaak ook een gezin met opgroeiende kinderen, een sociaalleven, een studie in je avonduren of zelfs in het weekend. Het is dan moeilijk om momenten van rust en zelfreflectie te vinden. Bij SylSoulFood begrijpen het belang van een gebalanceerd leven voor zowel lichaam en geest. In deze blogpost willen we je introduceren met simpele stappen om een begin te maken aan een reis naar innerlijke rust en bewustwording.

In deze moderne tijd van snelheid en gemak wordt voedsel gezien als niets meer dan brandstof voor ons fysieke lichaam. Daarom kiezen we maaltijden op smaak (wat we lekker vinden), snelheid (we hebben weinig tijd om te koken) en gemak (geen tijd om te koken, dus wordt er eten besteld) zonder af te vragen wat er in het lichaam eigenlijk gebeurt. Dagelijks worden we immers geconfronteerd in reclamespotjes op de radio, televisie, pop-ups op onze computerscherm van hoe makkelijk en snel er besteld kan worden of wie net iets meer tijd heeft, snel en simpel gekookt kan worden.

Omdat we zo weinig tijd hebben, wordt er door de supermarkten daar handig op ingespeeld; ze kennen langere openingstijden en hebben zelfs verkooppunten in benzinepompstations langs de snelwegen. Sterker nog, ze bezorgen de boodschappen aan huis of je kunt je boodschappen afhalen bij een afhaalpunt. Goed geregeld! Maar wat als we je vertellen dat eten veel meer is dan alleen voeding voor je lichaam?

Bij SylSoulFood weten we dat eten een diepgaand effect heeft op ons totale welzijn, dat betekent ons lichaam, onze geest en ziel .. de body, mind & soul. Onze bewustwordingspraktijk draait helemaal om de diepere betekenis van voeding en hoe dat ons leven in vele aspecten beïnvloedt. Om dit te illustreren: ontbijt je aan tafel of staande bij het aanrecht, heb je tijd om te ontbijten of neem je de koffie in een mok mee, lunch je aan tafel of is het een boterham snel achter het stuur of terwijl je nog doorwerkt?

Dankzij de nutritionele neurowetenschappen weten we meer welk impact voedingscomponenten  zoals mineralen, vitaminen, polyfenolen, macronutriënten an antinutriënten zoals alcohol en voedseladditieven op de neurochemie en neurobiologie, en op het geheugen, het gedrag en de cognitie hebben. De wetenschap heeft daarmee aangetoond dat er een directe relatie bestaat tussen het voedsel dat we eten en het functioneren van ons brein. Goede gezonde voeding kan de hersenen op verschillende postieve manieren ten goede komen. Het is aangetoond dat een gezonde voeding de productie van nieuwe neuronen verhogen (neurogenese). Wat we eten kan immers ook de synaptische plasticiteit van de hersenen beïnvloeden.

Nu je dat weet, begrijp je misschien beter waarom het belangrijk is om te weten wat je allemaal tot je neemt; de voeding voor je lichaam maar ook informatie (gesproken, gelezen en gezien) die je hebt waargenomen voor je geest en je ziel. In een paar stappen kun je een begin maken aan jouw innerlijke reis naar rust en bewustwording. Hoe? Dat lees je hieronder.

Stap 1: Maak tijd voor jezelf
Creëer ruimte in je drukke agenda voor zelfzorg, al was het maar voor een halfuurtje. Leer jezelf aan dagelijks even tijd voor jezelf te maken, zelfs of juist in de meest hectische dagen.

Stap 2: Haal bewust adem voor stressvermindering
Een rustige ademhaling heeft veel voordelen voor je welzijn. Een recent wetenschappelijk onderzoek  dat je hier kunt lezen (januari 2023) heeft dat wederom onderstreept. Ontdek de kracht van ademhalingstechnieken en hoe ze je kunnen helpen om stress en angst te verminderen. Hoe weet je hoe het nu met jouw ademhaling gesteld is? Ga eens rustig zitten tel een minuut lang je ademhaling. Zit je hoger dan 12 ademhalingen, dan ben je er zeker bij gebaat. Een rustige en kalme ademhaling is lager, sterker nog uit onderzoek blijkt dat een basisademhaling van 5 tot 7 ademhalingen per minuut vele gezondheidsvoordelen oplevert.

Stap 3: Bewust dagelijkse activiteiten doen
Leer jezelf aan met meer aandacht de dingen te doen die je automatisch doet, zoals tandenpoetsen, aankleden, trappen lopen, fietsen, autorijden, eten etc. Merk op dat je gedachten steeds afdwalen naar de dingen die je bezighouden in de toekomst! Je gedachten zijn steeds gericht op wat er allemaal nog moeten gebeuren waardoor je niet let op hoe je iets doet, voelt of ervaart. Ja, en is dat dan erg, zul je misschien denken. Zulke gedachten blijven malen zonder dat het tot een oplossing leidt. Juist door aandacht te geven aan alles wat er nu gebeurt, onderbreek je de gedachtestroom en train je je brein jou niet op te jagen.

Stap 4: Keuzes maken voor je mind & soul
Ontdek hoe de keuzes die je maakt een directe invloed hebben op je geestelijke welzijn. Natuurlijk is gezonde voeding belangrijk, maar voeding is alles wat we tot ons nemen en verteren in onze mind & soul. Uitspraken, het nieuws op de radio, televisie, wat we lezen in kranten, tijdschriften, in app’jes en e-mails het zijn niet altijd positieve berichten. Wat laat je toe? Hoe reageer je erop? Dat zijn zaken die meer impact op je handelen en gevoel hebben dan je denkt. Negatieve berichten brengen bepaalde emoties met zich mee die jouw gedrag en gevoel beïnvloeden.

Stap 5: Balans vinden
Het is alom bekend dat beweging essentieel is voor een gezonde geest en lichaam. Leer jezelf aan hoe je een bewegingsroutine kunt creëren die bijdraagt aan jouw innerlijke rust. Wandelen in de pauze bijvoorbeeld, trappen lopen in plaats van de lift te nemen, ochtendoefeningen doen, ommetje maken met de hond etc. Wanneer je deze activiteiten heel bewust uitvoert, draagt dat bij aan de rust in je hoofd omdat je het brein geen gelegenheid geeft om andere gedachten te laten passeren.

Het begint allemaal met kleine stapjes, maar elke stapje is er één die je verder brengt. Hopelijk inspireert deze blogpost je om harmonie in body, mind & soul te vinden waardoor je meer balans in je dagelijkse routine zal ervaren.

Wil je meer weten over hoe SylSoulFood je kan ondersteunen bij bewustwording? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze pagina met producten en diensten voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!