Salade Slachtoffer tot Snack Superheld: hoe je jouw eetgewoonten kunt overwegen

Salade Slachtoffer tot Snack Superheld

Salade Slachtoffer tot Snack Superheld

Voel jij je een Salade Slachtoffer of juist een Snack Superheld? Het lijkt wel alsof gezond eten en snacken een epische strijd uitvechten, net als een Marvel-film. En laten we eerlijk zijn: je voelt je soms het slachtoffer van je eigen goede voornemens. Je eet die knetterverse salade met quinoa, rucola, avocado, tomaatjes (het hele gezond-en-lekker pakket),  maar je huilt vanuit je binnenste bast om de nacho’s rijkelijk bedekt met jalapeños, goed gekruid gehakt, gesmolten kaas, met de daarbij behorende heerlijke guacamole (die je ook zelf makkelijk kunt maken) en salsa!

De verwarring over gezonde voeding is niet verwonderlijk als de veelheid aan bronnen het constant oneens zijn. De ene hype volgde de andere op. Van Mediterraan naar low carb, paleo, vegan, pegan, etc. De een beweert dat eieren gevaarlijk zijn en de ander zweert bij een aantal per dag voor iedereen. Ook de informatie van de overheid bleek jarenlang de plank ‘vet’ mis te slaan met diverse goedbedoelde adviezen.

Super Saladefanaat en de Stiekeme Snackmonster

Gezond eten vergt echt niet zoveel tijd, maar je moet wel op een bepaalde manier leren koken. Het probleem is dat veel mensen helaas nauwelijks kunnen koken. Het argument is geen tijd of geen zin om lang in de keuken te staan. Daardoor wordt er te vaak naar de kant-en-klare maaltijden in de supermarkt gegrepen. Die zijn een stuk duurder dan de basis ingrediënten en bevatten meer zout, suiker en vetten dan goed voor je is. Af en toe een maaltijdsalade uit een bakje kan geen kwaad, maar dagelijks ‘gemakkelijk’ eten heeft ongezonde consequenties.

“Kom op, één hapje kan geen kwaad…” En daar begint het: de eeuwige strijd tussen gezond eten en snacken. Het is alsof je vastzit in een film waarin je continu moet kiezen tussen de Heldhaftige Salade en de Slechterik, de Snack. Keuzestress, oorlog tussen denken en doen? Het hoeft helemaal geen oorlog te zijn. Echt waar? Hoe dan? Je kunt een balans vinden waarin jouw beide innerlijke ‘helden’, de Super Saladefanaat en de Stiekeme Snackmonster vredig naast elkaar bestaan. Door de kracht van bewust eten en af en toe jezelf lekker niet te serieus nemen.

Laten we het zo bekijken: jouw eetgewoonten zijn als een superheldenverhaal. Aan de ene kant heb je je gezonde, voedzame superkrachten (de salades, de smoothies, noten en zaden). Aan de andere kant heb je je snack-krachten (de chips, de kroketten, de pizza) die niet per se slecht zijn, maar wel verleidelijk. De truc? Je hoeft geen kant te kiezen. De echte held in dit verhaal weet wanneer het tijd is om de Salade-cape aan te trekken en wanneer het moment daar is om jezelf te trakteren op een welverdiende snackpauze. Net als in de DC-wereld waar Clark Kent en Bruce Wayne weten wanneer zij hun cape moeten aantrekken om als Superman en Batman aan de slag te gaan.

De Strijd van de Salade Slachtoffer

De mindset die we elke dag inbrengen is van cruciaal belang. Uiteindelijk bepaalt het of uitdagingen ons breken of sterker maken. Het begint en eindigt immers allemaal in je hoofd. Waar je macht aan geeft, heeft macht over jou als je het toestaat. SylSoulFood brengt hierin duidelijkheid in met het toepassen van Interconnected therapie. Interconnected betekent namelijk ‘met elkaar verbonden’. Alle stukjes, of het nu je werk, relaties, emoties, gezondheid, sportprestaties of zelfs familie is. Alles staat met elkaar in verbinding. Zelfs je eten, drinken, snacks en ja ook je koelkast (en de geheime tas met Twix en chips)!

Voordat je jezelf ‘salade slachtoffer’ noemt, laten we even relativeren. De Strijd van de Salade Slachtoffer zijn prima, maar ze zijn vaak de stille verliezers in de dagelijkse voedseloorlog. Ze hebben goede intenties, maar missen vaak dat knapperige, zoutige geluksmomentje dat je van snacks krijgt. Maar hier komt de truc: het draait allemaal om balans. Zie je eetgewoonten niet als een eindeloze marathon waarbij de gezonde opties altijd moeten winnen. Soms is het leven gewoon een sprint naar de snoeppot – en dat is gewoon oké!

Voeding heeft een veel diepere invloed op ons welzijn dan we vaak beseffen. We zijn meer gewend om te praten en te lezen over de effecten van voeding op ons lichaam zoals gewichtsverlies, huidgezondheid, calorieverbranding en intoleranties. Maar voeding is meer dan alleen brandstof voor ons lichaam. Voeding heeft direct invloed op onze gedachten en emotionele gezondheid.

Ongetwijfeld heb je zelf wel een idee wat gezond eten is. We worden via diverse wegen in de geschreven en ongeschreven media daarover geïnformeerd. Voldoende groente en fruit, koolhydraten uit volkorenproducten in plaats van de ‘snelle’ koolhydraten, olijfolie is beter dan margarine of roomboter, een stukje vette vis… die adviezen heb je vast vaker langs zien komen. Maar wat gebeurt er in je brein als je inderdaad die adviezen opvolgt? Daar heb ik eerder een blog over geschreven.

De Snack Superheld

Om een Snack Superheld te worden, is het accepteren van één simpele waarheid: je mag genieten van snacks zonder je schuldig te voelen. Stel je eens voor dat je geen innerlijk gevecht meer hoeft te voeren tussen een portie rode linzensoep met gepofte rijst en een stuk pizza Quattro Stagioni. Stel je voor dat je beide kunt hebben, met plezier, zonder de bijbehorende schuldige blikken naar de weegschaal.

Alles kan prima gaan totdat je een moeilijke periode doormaakt en gevoelens van verveling, eenzaamheid, depressie of elke vorm van stress. Kun je slechte eet- en bewegingsgewoonten zelf aanpakken? Zeker! Dat kan zelfs in drie stappen:

  1. Je bewust zijn van de slechte gewoonten die je wilt oplossen.
  2. Uitzoeken waarom deze gewoonten bestaan.
  3. Uitzoeken hoe je je slechte eet- en bewegingsgewoonten langzaam kunt veranderen in gezondere nieuwe.

De kans kun je zelfs vergroten wanneer je de veranderingen van je gewoonten stap voor stap neemt. Het klinkt heel eenvoudig, maar de praktijk wijst uit dat begeleiding hierbij verstandig en voor sommigen zelfs noodzakelijk is. Waar het om draait is bewustwording. Eet die salade als je er écht zin in hebt (en ja, je kunt hem nog steeds pimpen met een flinke dot hummus), maar geniet ook van die snackmomenten zonder je er slecht over te voelen. Want wat heb je eraan om altijd gezond te eten als je stiekem toch een brownie met een bolletje ijs op het terras hebt gegeten? Het geheim is balans en weten wanneer je snackpower moet inzetten.

Snack-schuld en Genieten

Superfoods zijn weliswaar gezond maar geen wondermiddel! In plaats van te leven met constante snack-schuld, kun je snacken zien als een verdiende beloning, een genotsmoment dat hoort bij een gebalanceerd leven. Je eet gezond om je goed te voelen, en je snackt om jezelf een plezier te doen – en beide kunnen naast elkaar bestaan zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. Een van de pijlers van mijn filosofie luidt daarom ‘Leer bewust te worden van waarmee jij je lichaam, gedachten en overtuigingen voedt. Het heeft grote impact op je lijf, geest en ziel. Ontwikkel een diepere verbinding met jezelf en je voedingsgewoonten’.

Gezonder eten kan in het begin intimiderend zijn. Maar als je eenmaal zelf ziet hoe goed je je voelt – en hoe goed gezond eten kan smaken – heb je een grotere kans van slagen. Na verloop van tijd zullen je voorkeuren veranderen en zal het verlangen naar slecht voedsel vervagenSterker nog, het geheim van gezond leven zit ‘m juist in het toelaten van die heerlijke snackmomenten, zonder dat je jezelf meteen in de hoek van schaamte zet.

Dus, hoe word je van ‘salade slachtoffer’ een ‘snack superheld’? Het draait allemaal om balans. Kies voor voedzaam waar het kan, maar gun jezelf die chocolade als je er écht zin in hebt. Snack slim en geniet maximaal. En onthoud: de held van het verhaal eet niet alleen superfoods, die weet wanneer het ook tijd is voor een overwinningstaartje. De volgende keer dat je je schuldig voelt omdat je je lunchsalade hebt opgevolgd met een handvol chips, denk dan: je bent geen slachtoffer – je bent gewoon een Snack Superheld die beide werelden beheerst. En dát is pas echt de kracht van bewust eten.

Ben je klaar om het eens op een andere manier te proberen? Misschien is dit de stap die je nodig hebt. Doe er je voordeel mee!

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!