Stressvrij Sinterklaas 2023

Sinterklaas komt op zaterdag 18 november in Gorinchem aan! De gezellige tijd van pepernoten, speculaas, marsepein en borstplaat is aangebroken! Heel leuk voor wie al groter is, toch kan het ook heel spannend zijn voor de aller kleinsten en daardoor kan de stress soms hoog oplopen. Hoe zorg je dat deze periode toch ook voor de kleintjes ontspannen blijft?  Geen paniek… hier zijn leuke en praktische tips om het Sinterklaasfeest stressvrij te houden!

Tip 1 Een brief van Sinterklaas

Laat Sinterklaas zo nu en dan brieven sturen! Vertel daarin hoe goed je kind/kinderen zijn/ hun best hebben gedaan, waar de Sint hartelijk om moest lachen om hun capriolen en dat het fantastisch vinden hoe jou kind/kinderen iemand hebben geholpen! Dit zal prikkelt hun nieuwsgierigheid en bovendien helpt dit om een positieve sfeer te creëren. Extra leuk is natuurlijk als de brief op rijm is geschreven!

Tip 2 Sinterklaas schoencadeautjes-planning

Maak een (speel)schema voor de schoencadeautjes. Dit kan de kinderen helpen om te weten wanneer ze iets ogen verwachten zodat jij en die van je kind(eren) de spanning de baas zijn. Bovendien helpt het feest beter te begrijpen. Let op: schoencadeautjes hoeven niet groot te zijn! Dit leert het kind/de kinderen dat ze de hoge verwachtingen mogen bijschaven! Dat draagt bij aan ook blij zijn met kleine dingen.

Tip 3 Sinterklaas Verhalen vertellen

Lees gezellige en leuke Sinterklaasverhalen voor! Niet alleen voor het naar bed gaan, maar juist in de middag bij de thee of warme chocolademelk. Dit creëert even rust en heb je even de kans om ook de kinderen hun fantasieën te laten delen. Bovendien minimaliseert dit de angst om ’s avonds alleen in bed te liggen.

Tip 4 Sinterklaas suprises maken

Als surprises een bon van stress worden, maak er dan een gezamenlijke activiteit van. Laat kinderen betrokken zijn bij het maken van de surprises voor elkaar. Dit versterkt de saamhorigheid en vermindert mogelijke teleurstellingen.

Tip 5 Sinterklaas verlanglijstjes samen maken

Verminder de stress rond de cadeauverwachtingen. Maak samen een verlanglijstje en moedig ze aan om na te denken wat ze écht willen. Laat ze ook een wens daarin opnemen voor een ander, dat kan mama, papa, opa, oma, broer, zus, vriend of vriendinnetje zijn. Sinterklaas doet immers zijn best om wensen te vervullen maar slaag daar niet altijd in! Dit helpt om realistische verwachtingen te creëren, een goede intentie voor een ander te uiten en minimaliseert teleurstellingen.

Tip 6 Sinterklaas is nooit boos

Gebruik Sinterklaas of zijn Pieterbaas niet als boeman! Niemand gaat in de zak en niemand wordt ‘meegenomen’. En als je kind/kinderen stout zijn geweest, dan is er altijd een mooi gelegenheid om ze een extra Sinterklaasliedje te laten zingen bij de eerstvolgende keer dat ze hun schoen mogen zetten.

Tip 7 Sinterklaasliedjes zingen

Natuurlijk worden er Sinterklaasliedjes gezongen rond deze tijd. Hoe leuk is het dan als er een Sinterklaasliedje door de kinderen zelf wordt geschreven. Neem een bestaande melodie, dat hoeft niet eens een Sinterklaasliedje te zijn, en laat de kinderen zelf rijmen!

Tip 8 Sinterklaas helpen

Sinterklaas en de Pieten doen hun best alle wensen te vervullen, maar kunnen altijd hulp gebruiken. Knutsel samen een schoencadeau voor bijvoorbeeld een ander familielid waar ze van denken dat de Sint daar niet vaak zal langskomen! Dit helpt natuurlijk om over te schrijven in de brief die zij van Sinterklaas ontvangen (zie tip 1).

Tip 9 Sinterklaas lekkers maken

Maak om de Pieten te helpen zelf kruidnoten samen met de kinderen! Dit is echt niet moeilijk en is bovendien zo klaar! Kijk hier voor het recept.

Tip 10 Sinterklaas en Pieterbaas bedanken

Laat je kind/kinderen nadenken over hoe zij Sinterklaas en de Pieten willen bedanken. Dat kan een tekening zijn, een knutselwerk of een kaartje zijn. Deze kunnen ze natuurlijk ook opsturen naar Sinterklaas! Wat nog leuker is… zelf afgeven! Je kunt namelijk ook het Sinterklaaskasteel bezoeken!

 

Met deze tips hoop ik dat het Sinterklaasfeest dit jaar een magische en stressvrije ervaring wordt voor het hele gezin! Laat de voorpret beginnen! Geniet er samen van….

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!