Begrijp en overwin Winterdepressie

 

De dagen worden korter, de nachten langer en de temperatuur daalt. Winterdepressie ligt op de loer!   Op 29 oktober gaat de klok weer een uur achteruit, de wintertijd gaat in. Het seizoen van gezelligheid en knus thuis bij de open haard met warme chocolademelk, glühwein, kaarsjes aan en op de bank ligt de plaid al klaar om je in een omhelzing van zachtheid te hullen. Toch zijn er volgens de statistieken zo’n 3 op de 100 personen die deze periode als somber ervaren. Dat valt mee zal je denken, maar dat is wel 3% van ruim 17 miljoen inwoners hetgeen toch meer dan 500.000 personen telt. Meer hierover kun je hier lezen. De donkere dagen hebben een negatieve invloed op hun mentale gezondheid. Dit staat beter bekend als “winterdepressie”, in deze blogpost besteed ik aandacht waarom het optreedt en hoe je het kunt overwinnen met behulp van bewustwording van je body, mind & soul.

Wat is Winterdepressie?

Winterdepressie is een vorm van depressie die optreedt in de herfst- en wintermaanden en afneemt naarmate de lente nadert. Het bouwt zich als het ware op aan het begin van de herfst, bereikt het hoogtepunt in de maanden december en januari en neemt af naarmate de lente nadert.  Het staat dan ook bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Het komt vaker bij vrouwen voor en kan op alle leeftijden voorkomen. De symptomen zijn: verminderd energieniveau (geen zin hebben) dat zich kan ontwikkelen tot extreme vermoeidheid, veranderingen in eetlust (behoefte aan zoek en veel koolhydraten), slaapproblemen, prikkelbaarheid, slechtere concentratie en een gevoel van neerslachtigheid.

Waarom treedt Winterdepressie op?

Hoe kan de wisseling van een seizoen nou zo’n uitwerking negatieve uitwerking hebben? Dat komt omdat het gebrek aan zonlicht de biologische klok van het lichaam kan verstoren en dat leidt tot stemmingsstoornissen. Daarnaast is er sprake van een afname van het serotoninegehalte (één van de gelukshormonen die helpt de stemming in evenwicht te brengen en gevoelens van welzijn en beloning te bevorderen) in de hersenen. De duisternis van de wintermaanden kan bovendien leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid, hetgeen bijdraagt aan depressieve gevoelens.

Bewustwording van Body, Mind & Soul als hulpmiddel

Bij SylSoulFood geloven we in het belang van bewustwording van body, mind & soul om winterdepressie te kunnen bestrijden. Hier zijn enkel tips & tricks hoe je dit kunt toepassen:

  1. Body

Zorg voor je lichaam door regelmatig te bewegen. Ga in de ochtend naar buiten, breng structuur aan je dagindeling en vermijd de neiging om overdag te slapen. Lichaamsbeweging stimuleert de productie van endorfines (dit zijn de natuurlijke pijnstillers van je lichaam en helpen bij stress of ongemak, één van de vier gelukshormonen).

Eet voedzaam! Denk aan voeding die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, vooral vitamine D (vette vis,zoals makreel, zalm en haring bevatten veel vitamine D, vlees en eieren wat minder).

  1. Mind

Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn helpend bij het verminderen van stress en angst. Train jezelf om negatieve gedachten om te buigen in positieve gedachten. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks 3 dingen op wat je blij heeft gemaakt. Mocht je dat moeilijk vinden, overweeg dan de Food for Thoughts Kaarten of bewustwordingsboekje aan te schaffen.

  1. Soul

Gun jezelf ‘me-time’, neem tijd voor zelfzorg of het nu even luisteren naar muziek of een heerlijk warm bad is! Luister naar je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Zoek bewust verbinding met anderen, ook als het moeilijk voor je is. Praat met familie, vrienden, kennissen of ga eens op de koffie bij de buren. Menselijke verbondenheid is een krachtig middel tegen eenzaamheid.

Herken je symptomen van een winterdepressie? Bezoek dan deze gratis online test of neem contact op je huisarts.

Let op:

Een dipje in de winter hoeft geen winterdepressie te zijn, wel is het belangrijk de klachten serieus te nemen. Wanneer je namelijk in twee aaneengesloten jaren binnen het specifieke seizoen, minimaal twee weken aaneengesloten last hebt van depressieve gevoelens, spreekt men pas van een winterdepressie.

Winterdepressie is een uitdaging. Met de juiste aanpak van body, mind & soul kun je deze donkere maanden omvormen tot een periode van persoonlijke groei. Wees bewust van je gedachten, luister naar je innerlijke behoeften en zoek het licht op… zeker op de kortste dagen!

 

 

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!