“Yip, je zit weer te zeiken!” Tijd om die innerlijke criticus een koekje te geven..

Innerlijke criticus

Laten we het even over Yip hebben: Yip de Zeikerd, zo heb ik mijn innerlijke criticus genoemd  en die altijd wat te mekkeren heeft. Altijd met z’n kleine, irritante opmerkingen: “Denk je echt dat je dat kunt?” of “Die broek… serieus?” Yip is er altijd als je ‘m niet nodig hebt. Herkenbaar? Hoe heet jouw innerlijke criticus, die gratis en voor niets 24/7 bij je inwoont?

Zit je rustig op de bank met je kop thee, komt Yip eraan: “Nou, lekker hoor, had je niet wat nuttigs kunnen doen in plaats van thee drinken?” Okeee Yip, chill. Het maakt niet uit wat je doet, Yip heeft er altijd wel een mening over. Te vroeg opgestaan? “Waarom sta je zo vroeg op? Wie denk je dat je bent, een marathonloper?” Te laat opgestaan? “Nou, weer lekker productief vandaag, hè?” Je krijgt het nooit goed met Yip.

Yip de Zeikerd bedoelt het goed

Nou, beste mensen, Yip is als die ene collega die overal een mening over heeft, maar nooit een oplossing. Je kunt je best doen om ‘m te negeren, maar geloof me, Yip heeft de stamina van een marathonloper en blijft maar doorgaan. Je kunt niet de hele dag met Yip in discussie gaan, want laten we eerlijk zijn, Yip wint altijd. Yip heeft een hele encyclopedie aan kritiek paraat en komt altijd met iets nieuws. “Denk je echt dat je die presentatie morgen aankan? Heb je die laatste slides wel gecheckt? En wat als je stottert?” En als je dan die presentatie knallend goed hebt gedaan? “Ja, maar niet iedereen lachte om die grap, hoor.”

Het probleem is: hoe meer je tegen Yip schreeuwt om z’n mond te houden, hoe harder hij begint te zeuren. Hij gaat van een zacht gezeur naar een megafoon op standje irritant. “Hallo, doe nou maar niet! Laat dat taartje liggen. Wil je echt dat iedereen denkt dat je geen zelfbeheersing hebt?” Zucht.

Maar Yip heeft een functie! Yip wil beschermen tegen teleurstellingen, schaamte , iets niet kunnen of een blauwtje lopen. Altijd in de buurt als ik iets nieuws wil leren (geloof mij dat is in mijn vakgebied héél vaak) of iets in mijn leven wil veranderen. Dus… waarom niet stoppen met die eindeloze discussie?

‘Peace offerings’ voor Yip

Maar in plaats van Yip keihard de mond te snoeren (wat echt niet werkt), stel ik voor om iets anders te proberen. Geef Yip wat ‘peace offerings’, Want die innerlijke criticus wil alleen maar wat aandacht en erkenning, ook al is z’n timing waardeloos.. Dus in plaats van het gevecht aan te gaan (let’s be honest, dat win je niet), heb ik een briljant idee: visualiseer Yip.

Wat als je Yip ziet als dat kleine nerveuze wezentje dat eigenlijk gewoon bang is dat alles fout gaat? In plaats van hem te negeren of de mond te snoeren, zeg je: “Yo Yip, I see you. Fijn dat je je zorgen maakt. Je bent bezorgd dat ik dit ga verprutsen, maar we zijn een team, toch?”

Door Yip te erkennen – zonder Yip meteen de baas te laten spelen – wordt het ineens (in je hoofd en je lijf) een stuk rustiger. Want eerlijk is eerlijk: Yip wil gewoon even gehoord worden. Zodra je zegt: “Oké, wat wil je nu echt?” komt er rust.

Yip – Your Inner Partner

En nu denk je misschien: “Hoe leer ik in godsnaam omgaan met een innerlijke criticus die klinkt als een kleuter op een suikerdip?”  SylSoulFood weet (uit eigen ervaring en heeft daarom alle tricks beleefd en ondervonden) hoe je die Yip leert temmen. Niet met geweld, maar met zachtheid, compassie en – ja hoor – ‘koekjes’. Met Interconnected therapie helpt ze je niet alleen om vrede te sluiten met Yip, maar ook om Yip te laten samenwerken in plaats van tegenwerken. Want Yip is misschien irritant, maar hij bedoelt het goed (meestal dan).

Nu vraag je je misschien af hoe je Yip écht een koekje geeft zonder dat je dagenlang koekjes in je hoofd moet blijven bakken. Nou, dat is het moment om SylSoulFood in te schakelen en leer hoe je die innerlijke mekkeraar een beetje in toom houdt. Dat wil zeggen: hoe je Yip’s geklaag kunt  erkennen, maar zonder dat je erin meegaat. Het gaat om het vinden van een balans, zodat je weer rust krijgt in je hoofd. Yip mag best wat zeggen, maar hij krijgt niet langer het laatste woord.  Het gaat niet om het negeren van Yip, maar om het begrijpen van waar hij/zij/het (ja je kan vandaag de dag maar beter voor zorgen om ‘neutraal’ te blijven)  vandaan komt. En geloof me, je wilt geen Yip die 24/7 in paniek rondrent in je hoofd.

Geef Yip een Koekje

Ben je klaar om eindelijk wat rust te krijgen in dat hoofd van je? Tijd om Yip te temmen met een ‘koekje’ en wat liefde. Plan een afspraak bij SylSoulFood, ontdek hoe jij je innerlijke criticus een ‘koekje’ kunt geven en neem weer de controle over je gedachten. Want serieus, wie wil er nou de hele dag mekkeren in z’n hoofd?

Kortom: interconnected therapie bij SylSoulFood leert je hoe je met die kritische stem kunt omgaan zonder dat het een constante battle wordt. En Yip? Die mag vanaf nu gewoon rustig koekjes eten op de achtergrond.

Ga naar SylSoulFood en geef Yip wat koekjes, zodat jij de rust krijgt die je verdient.

 

Gerelateerde berichten

“Wanneer we naar ons lichaam luisteren, spreekt het onderbewuste en weten we waar we goed aan doen. Anders gezegd: ware gezondheid en welzijn komen uit harmonie tussen lichaam, geest en ziel. “

Heb je een opmerking of vraag? Neem contact met me op!